De hetaste framtidsyrkena i energibranschen.
Det behövs 100.000 ingenjörer och tekniker de tio kommande åren. Här listar vi de hetaste framtidsyrkena för ett jobb i energibranschen. Här finner du även vilken utbildning de kräver.
Montör
Arbetet som montör/tekniker hos oss innebär att du arbetar fritt och utför praktiska uppgifter i fält - oftast med egen servicebil och egna verktyg.
Du arbetar med felavhjälpning, reparationer, underhåll, ny- och ombyggnationer inom både hög- och lågspänning. Arbetet är brett och variationsrikt och utförs mestadels utomhus. Du arbetar både självständigt, och i team bestående av andra montörer/tekniker, maskinister, beredare och projektledare.
Som montör kan man arbeta inom många olika områden såsom distribution/elnät, stationer, regionledningar, industri, belysning, trafik, vattenkraft, energimätning. Bredden gör att det finns många möjligheter att antingen specialisera sig inom ett område eller vidareutveckla sig inom flera.
Din bakgrund
Du har en avslutad gymnasieutbildning inom el- och energiprogrammet alternativt yrkeshögskole- eller högskoleutbildning med inriktning el/elkraft. Det är en merit om du har relevant arbetslivserfarenhet och teknisk kompetens. För arbete inom vissa teknikområden, såsom stationstekniker och industrimontör, behövs vidareutbildning och flerårig erfarenhet.
För att arbeta som montör/tekniker är det viktigt att du har en hög säkerhetsmedvetenhet och är professionell i ditt agerande och i mötet med kunden. Noggrannhet och god struktur är viktiga egenskaper för att lyckas i arbetet.
Krav
Du har B-körkort och god körvana. Du måste även kunna tala och skriva på svenska p.g.a elsäkerhet och kunddokumentation.
Läs mer om olika utbildningar på Energiföretagens hemsida
Interjvu med en av våra montörer
Elnätsmontör
Anders Jansson intervjuar vår montör Frida!
Kontrollanläggare
Som kontrollanläggningsingenjör är du en problemlösare som sporras av tekniska utmaningar.
Du ansvarar för provning och driftsättning av den tekniska lösning som tagits fram i elkonstruktions- och automationsuppdrag. Arbetsuppgifterna består i att effektivt kontrollera/prova att levererad teknisk lösning överensstämmer med kontrakterade förutsättningar och därefter driftsätta ingående elutrustning.
En kontrollanläggningsingenjör arbetar också med underhållsprovning och konfiguration av reläskydd, felsökning/felavhjälpning samt fjärrkommunikationsteknik i våra kunders energianläggningar. Du arbetar självständigt i något av våra härliga team.
Din bakgrund
Du har högskole- alternativt gymnasieingenjörsutbildning eller liknande, med kompletterande utbildningar avseende elkraftsystem och systemuppbyggnad. Alternativt motsvarande dokumenterad arbetslivserfarenhet eller kunnande. Erfarenhet inom något av områdena funktionsprovning, reläskydd, instrument, provningsutrustning och driftsättning av elanläggningar behövs också i rollen. Du är bra på att bygga goda relationer både internt och externt i en varierande miljö. För att uppfylla kravprofilen för tjänsten är det också viktigt att du har en hög säkerhetsmedvetenhet och är professionell i ditt agerande och i mötet med kunden.
Krav
Du har B-körkort och god körvana. Du måste även kunna tala och skriva på svenska p.g.a elsäkerhet och kunddokumentation.
Läs mer om utbildningar på Energiföretagens hemsida
Projektledare
Som projektledare driver du egna projekt i kunders energianläggningar.
Du ansvarar för personalen och lönsamheten i de tilldelade uppdragen. Det ingår kalkylering av framtida uppdrag, att planera och ansvara för genomförandet av projekt, löpande driva uppföljningar av kvalitet, ekonomi och arbetsmiljö.
Du arbetar med företagets montörer, tekniker ingenjörer och underentreprenörer med helhetsåtaganden från kravställning till leverans. Du fungerar också som ledare för dina montörer och ansvarar för deras utveckling inom bolaget.
Din bakgrund
En relevant ingenjörs- eller yrkeshögskoleutbildning alternativt arbetslivserfarenhet som projektledare eller motsvarande är en bra bakgrund. Du har god teknisk förståelse och använder entreprenadjuridik löpande i din vardag. För att lyckas i rollen behöver du ha en ekonomisk förståelse samt ha ett öga för nya affärsmöjligheter. Du är bra på att skapa förtroendeingivande och långsiktiga kundrelationer och trivs med att leda och organisera personal. B-körkort krävs för tjänsten och du måste kunna tala och skriva på svenska p.g.a elsäkerhet och kunddokumentation.
Utbildning
Eftergymnasial utbildning, gärna med energi- eller byggteknisk inriktning.
Läs mer om utbildningar på Energiföretagens hemsida
Intervju med en av våra projektledare
Projektledare
Anders Jansson intervjuar vår projektledare Dekan.
Beredare
Som beredare är du teknisk projektledare i elnätsprojekt. Du bistår verksamheten med konstruktion och förberedande tekniska underlag inför en ny- eller ombyggnation av elnätet.
Du jobbar främst inom spänningsområdet 0,4-24 kV och utför elutredningar, fältmätningar och markundersökningar, sammanställer materiallistor, arbetskartor och ta fram övriga beredningshandlingar som uppdraget kräver. Du tar också fram kostnadskalkyler samt beräknar materialåtgång och arbetstimmar och sammanställer byggunderlag med dokumentation. Arbetet utförs både på kontor och ute i fält och innebär mycket kontakter med beställare, leverantörer, myndigheter, markägare och självklart med våra projektledare och montörer.
Din bakgrund
För att arbeta som beredningstekniker behöver du eftergymnasial utbildning, till exempel el- och anläggningsteknik eller elkraftteknik inom högskola eller yrkeshögskola. Ett alternativ är våra egna traineeprogram.
Som person har du förmågan att kommunicera rakt och tydligt samt har en väl utvecklad social förmåga då kontaktytorna är många. Vidare är noggrannhet och god struktur viktigt för att lyckas i befattningen, likaså ihärdighet och förmåga att ta saker i hamn.
Krav
B-körkort krävs för tjänsten och du måste kunna tala och skriva på svenska p.g.a elsäkerhet och kunddokumentation.
Läs mer om utbildningar på Energiföretagens hemsida
Intervju med en av våra beredningstekniker
Beredningstekniker
Anders Jansson intervjuar vår beredningstekniker Håkan.